Productinformatie: Negatieven


Standaard tarief

Voorbeelden van negatief formaten die onder het standaard tarief vallen

Kleinbeeld negatief

filmrol 135mm

Kleinbeeld, is een opnameformaat van 24 bij 36 mm in de fotografie. Met het begrip kleinbeeld wordt zowel een type camera, als een type film aangeduid. Kleinbeeldfilm wordt ook aangeduid als "135 film".

Tot aan de opkomst van de digitale fotografie was kleinbeeld de meest gebruikte film in de consumentenmarkt. In de digitale fotografie is kleinbeeld niet erg gangbaar.

                                                       135mm negatieven

Het formaat van deze negatieven is 24 x 36 mm. De film zelf is een 35 mm brede geperforeerde film. De opnames zijn meestal 12, 24 of 36 stuks. De film werd na het ontwikkelen in stroken van 4 afbeeldingen geknipt en in een map opgeborgen. Soms werd er ook nog een papieren strook aan gelijmd. Als dit het geval is dan moeten wij die strook verwijderen voordat we de negatieven kunnen scannen. Dit doen wij kosteloos. film in envelop


APS Negatieven

APS: Advanced Photo System. Is een filmformaat met een filmhoogte van 24 mm. De film kreeg de officiële aanduiding IX 240. IX staat voor Information exchange en de 240 geeft de breedte aan van 24 mm. De film heeft 3 beeldformaten:

  • H voor "HDTV" (30,2 x 16,7 mm; beeldverhouding 16:9; 102 x 178 mm afdruk)
  • C voor "Classic" (25,1 x 16,7 mm; beeldverhouding 3:2; 102 x 152 mm afdruk)
  • P voor "Panorama" (30,2 x 9,5 mm; beeldverhouding 3:1; 102 x 305 mm afdruk)

APS film

De negatieven blijven ook na het ontwikkelen in de cassette zitten waarin ze zaten toen er foto's mee gemaakt werden. De APS cassettes zijn er voor 15, 25 en 40 afbeeldingen. De scanner die wij hier voor gebruiken is speciaal voor APS rolletjes geschikt. De scanner opent de cassette rolt de film in de scanner. De beelden worden gescand en het negatiefrolletje wordt weer opgerold. De cassette wordt daarna gesloten. 

Hoe kun je zien of de film is ontwikkeld?

De status van een rolletje wordt bijgehouden met indicatoren aan de bovenkant. Hiermee kan worden aangegeven of een rolletje leeg is, gebruikt, vol of ontwikkeld.

Indicatoren op een APS cartridge
  1. volle cirkel: nog niet gebruikt (onbelicht)
  2. halve cirkel: gedeeltelijk gebruikt)
  3. plusteken: volledig gebruikt maar nog niet ontwikkeld
  4. vierkant: ontwikkeld




Speciaal tarief


Half kleinbeeld negatief

half kleinbeeld

In de jaren 60-70 van de 20e eeuw zijn er naast kleinbeeldcamera's ook half kleinbeeldcamera's op de markt geweest (vooral de Pen-camera's van Olympus, maar er waren ook modellen van onder andere Canon) die opnamen maakten van 18 bij 24 mm (de helft van het kleinbeeldformaat 36 x 24 mm).

Zo gingen er twee keer zoveel foto's op een filmstrook, 72 op een rolletje van 36 opnamen. Ondanks de voortreffelijke camera's was het succes niet blijvend, omdat de scherpte van de foto's uiteraard niet helemaal op kon tegen het kleinbeeldformaat waar men aan gewend was. Een minpuntje was ook dat men de camera op zijn kant moest houden om een opname in het meest gebruikelijke landschapsformaat te maken.




 


Pocketformaat negatieven

pocketfilm

Deze film werd in 1972 geïntroduceerd door Kodak. Het is een miniatuur versie van een vroegere 126 mm film van Kodak. Het filmformaat is 13 x 17 mm. De film zat origineel in een plastic behuizing. De film werd na het ontwikkelen terug gestuurd in stroken, zonder de originele behuizing. Wij kunnen deze negatieven met onze speciale scanner digitaliseren. Wij kunnen dit in de resolutie van laag tot hoog aanbieden.



pocketfilm



Instamatic negatief

Instamatic

In 1963, introduceerde Kodak een nieuwe film, gevat in een plastic behuizing, de 126 film. De term "126" was bedoeld om aan te tonen dat de beelden 26 mm in het vierkant was. Echter, de beeldgrootte is eigenlijk 28 × 28 mm, maar meestal gereduceerd tot ongeveer 26,5 × 26,5 mm tijdens het afdrukken.

De filmbreedte is 35 mm, maar in tegenstelling tot de 135 film heeft de film 1 gaatje  per beeld geperforeerd.

 126 film

Een strook van 126 negatieven, waarin het aantal vierkante vorm en een perforatie. De film is vooraf blootgesteld met frame lijnen en nummers, een functie bestemd voor het afdrukken en bekijken gemakkelijker.


De 126 film werd door Kodak onder de merknaam Kodapak samen met de Instamatic camera op de markt gebracht.  De naam Instamatic werd synoniem voor het 126 formaat. Later gebruikte Kodak de naam Pocket Instamatic voor het 110 filmformaat.



Disc Film

diskfilm
Discfilm werd door Kodak in 1982 op de markt gebracht.

De disc heeft een doorsnede van 6,5 cm en bevat 15 negatieven van 8 x 11 mm. De disc zat in een kunststof behuizing.

Disc film bleek niet enorm succes, vooral omdat het beeld op het negatief was slechts 11 mm bij 8 mm, dat leidt tot over het algemeen onaanvaardbaar slechte kwaliteit van afdrukken.

De film werd officieel beëindigd door de laatste fabrikant, Kodak, op 31 december 1999, hoewel de camera's verdwenen van de markt lang voor die tijd.

Voor het scannen van Instamatic 110 en 126 film
is het noodzakelijk om de stroken uit elkaar te knippen. Bij disc film wordt de kunststof transportklip verwijderd.
Deze werkzaamheden zijn in de prijs inbegrepen
 



Midden formaat negatief

middenformaat negatief

Dit formaat negatief omvat alle maten groter dan 35mm (kleinbeeldformaat) en kleiner dan grootformaat (12,5 x 17,5 cm en groter).

De meest gebruikte filmformaten binnen het midden formaat zijn 6×6 cm (vierkant) en 6×4.5 cm (rechthoekig). Andere veelgebruikte verhoudingen zijn 6×7 cm, 6×9 cm en 6×17 cm panorama.

De meest gebruikte film in midden formaat camera is het 120 filmformaat. Er bestaat ook een 220 filmformaat, dit zijn filmspoelen met de dubbele capaciteit van 120 film en worden niet door alle camera's ondersteund. Het aantal opnames dat op een film past is afhankelijk van het gebruikte formaat. Zo kunnen er 15 à 16 opnames met een 6×4.5 camera gemaakt worden, 12 met een 6×6 en slechts 6 met een 6×12.

filmrollen

Type 120 film is nog redelijk goed en goedkoop verkrijgbaar in Nederland, waarschijnlijk vanwege de populariteit bij reportage- en portretfotografen, fotografie-studenten en enthousiaste amateurs. Het lijkt er op dat de opkomst van digitale fotografie (nog) geen grote concurrent is van dit type fotografische film, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 35mm film.
Omdat middenformaat film een grotere oppervlakte heeft dan kleinbeeld, is de resolutie ook veel hoger, dit resulteert in fijnere details en levendigere afdrukken. Deze negatieven kunnen in een hoge resolutie gescand worden, zonder dat er een korrel zichtbaar wordt.